Skip to content

Oud-timmerman Imre leert het dakdekkersvak van schoonvader Dik van Muijden

Oud-timmerman Imre leert het dakdekkersvak van schoonvader Dik van Muijden

Van jongs af aan wilde Imre Gaastra al timmerman worden. Een prachtig vak, maar hij zag zichzelf niet tot zijn zestigste op de steigers staan. Zijn schoonvader Dik van Muijden vroeg: ‘Zou je het leuk vinden om het dak op te gaan?’ Zo rolde Imre de dakenbranche in. Hij leert de fijne kneepjes van het vak van zijn schoonfamilie én zijn Toplevel-collega’s.

Als kind wilde hij al timmerman worden. Zo gezegd, zo gedaan. Maar de bouwsector veranderde. Imre legt uit: Steeds vaker werd het mooie werk uitbesteed aan onderaannemers.’ Toen hij een relatie kreeg met Ashlee van Muijden veranderde zijn koers. Haar vader en zus, Dik en Cherish van Muijden, hadden een eigen dakdekkersbedrijf: Van Muijden Dakbedekking B.V. ‘Op het dak werken, leek mij ook wel wat. En zo kon ik aan de slag als dakdekker.’

Van het dak naar kantoor

De eerste anderhalf jaar stond Imre dagelijks op het dak. ‘Ik begon met kleine daken, van particulieren. Zo kon ik kennismaken met het vak, veel praktijkervaring opdoen en vooral veel leren. Daarna maakte hij de overstap naar kantoor. ‘Mijn schoonvader was een goede leermeester en ik pakte het werk snel op. Ik werd echt in het diepe gegooid. Dik kwam binnen en zei: ‘Hier heb je het bestek van een project in Veenendaal, stel jij maar de offerte op’. Ik had hoofdpijn van het lezen, zoveel moest ik uitzoeken. Ik kon altijd bij Dik en Cherish terecht met vragen, maar door het zelf te doen leerde ik het meest.’

Toplevel-samenwerking

Als uitvoerder, werkvoorbereider en calculator heeft hij zijn plek gevonden binnen het familiebedrijf. Ook neemt hij regelmatig deel aan Toplevel bijeenkomsten namens Van Muijden Dakbedekking B.V.. ‘Het samenwerkingsverband komt goed van pas wanneer er een lekkage elders in het land optreedt. Samen bekijken we wie het dichtst in de buurt is en gaan we erop af. Voor de klant verandert er niets; nog steeds één vast aanspreekpunt. Wij overleggen achter de schermen met elkaar en regelen het onderling.’

Snel ter plaatse bij stormschade

Imre kreeg zijn vuurdoop in het Toplevel-netwerk toen hij net bij Van Muijden werkte. ‘Er was een stevige storm door Nederland geraasd. Natuurlijk net op vrijdagmiddag. In Zeist was het dak van een garagebedrijf weggewaaid. We hebben gezamenlijk alle zeilen bijgezet en op zaterdagochtend was het dak hersteld. De klant was enorm opgelucht dat wij snel konden schakelen met onze Toplevel-collega’s en snel ter plaatse waren om verdere schade te voorkomen. Voor dat soort calamiteiten ben je extra dankbaar voor een netwerk van vakcollega’s.’

Hecht team

Een project waar Imre trots op is, is de renovatie van de L-flat in Zeist. ‘Dit is de één van grootste galerijflat van West-Europa van 550 meter lang met maar liefst 728 woningen. Een andere uitdagende opdracht vond plaats op een groot bedrijventerrein van 14.000 m2 in Amsterdam Sloterdijk, waar we een mega dak maakten met ons eigen team.’ Het familiebedrijf telt zo’n 15 dakdekkers, afhankelijk van het seizoen en de projecten. Met de flexibele schil erbij kan dit aantal oplopen tot 30 man. ‘We vormen een hecht team, zowel op kantoor als op de bouw. Er heerst een familiesfeer. Als iemand op vrijdagmiddag belt dat hij zijn dak niet dicht krijgt, springen de jongens in de auto om elkaar te helpen. Dat soort kleine dingen maken ons team hecht en stellen ons in staat om mooie resultaten neer te zetten voor onze klanten.’

Aan de weg blijven timmeren

Hoe ziet de toekomst eruit? ‘Over 5 jaar doe ik nog steeds hetzelfde als nu. Ik heb het goed naar mijn zin bij Van Muijden. Ik hoop dat we dit familiebedrijf nog lang kunnen voortzetten.’ En het timmeren? Mist hij dat ooit? ‘Timmeren is, net als dakdekken, een prachtig vak. Werken in de buitenlucht en met je handen bezig zijn. In mijn huidige rol verdeel ik mijn tijd tussen kantoor en de bouwplaats. Het ene moment ben ik met mijn hoofd bezig en daarna ga ik de bouw op voor controles. Deze combinatie is perfect voor mij. En timmeren? Dat ik doe heus nog weleens thuis.’